Saç ekimi işlemi, genellikle altı ila dokuz saat süren uzun bir cerrahi işlemdir. Bu gerçekten uzun bir süredir ve kan şekerinizin hesaba katılması gerekir.
Herhangi bir saç ekimi işleminde yaşanabilecek anksiyete (kaygı), adrenalin ve uzun süreli açlık, “glukagon” adı verilen başka bir hormonun salınmasına neden olabilir. Glukagon, insüline zıt yönde etki gösterir ve kan şekerinin çok fazla düşmesini önler. Diyabet hastası birisinin glukagon seviyesisinin yükselmesi o kişinin kan şekerini tehlikeli seviyelere tırmandırabilir.
Saç ekimi tedavisi için uygun görülürseniz, kan şekerinizi işlem boyunca normal seviyelerde olup olmadığını ölçmek için işlem sırasında belli aralıklarla rutin kan örnekleri alabiliriz.
Zaten bildiğiniz veya deneyimlediğiniz üzere, bazı diyabet hastaları yaralarının iyileşmesinde sorunlar yaşamaktadır. Şeker hastalığı olmayan bir kişide çabucak iyileşebilecek yaralar, kan şekerini yeterince kontrol altında tutamayan diyabet hastalarında çok daha uzun sürede iyileşebilmektedir.
Yaralar aynı zamanda daha kolaylıkla enfeksiyon kapar ve bu da etrafındaki dokunun nekrozuna yani ölümüne neden olabilir. Bu, dolaşım sorunlarından kaynaklanmaktadır ve özellikle ayak bölgesinde kendini gösterir.
Kafa derisinde kan dolaşımı oldukça iyidir ve yara iyileşmesi sorunu bu alanda çok sık görülmez ancak yine de olasıdır. Saç ekimi tekniği olarak FUE (Follicular Unit Extraxtion) yöntemini seçerseniz, bu teknikte kafa derisinde sadece çok küçük yaralar oluşacağından, FUT (Follicular Unit Transplantation) yöntemine göre çok daha az sorun yaşarsınız.
Doktorlarımız, diyabet hastası olmanız durumunda seçtiğiniz yöntemden bağımsız olarak, iyileşme sürecinizi kontrol edebilmek için kliniğimizi daha sık ziyaret etmenizi isteyecektir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki, Tip 2 diyabet hastalığınız kontrol altında olduğu sürece uzmanlarımız işlem öncesi, sırasında ve sonrasında gerekli önlemleri alarak, sizinde herkes gibi saç ekiminden başarılı bir sonuç almanız için yoğun çaba sarf edecektir.
Saç ekimi sonrası iyileşme süreci
Saç ekiminden sonra donör bölgede kızarıklık ve hassasiyet oluşur. Bu durum, operasyonu takip eden 5-7 gün içerisinde iyileşir. Ekim yapılan bölgede ise ilk 10 günlük süreç içerisinde kabuklanma görülür. Bu kabuklanma, her gün yapılan yıkama işlemi sonrasında tamamen dökülür. Kabuklanma sürecinden sonra da ekim yapılan alanda bir miktar kızarıklık olabilir. Bu durum normaldir, her hastada gözlemlenmez.
Saç ekimi ne kadar sürer?
Saç ekimi operasyonu, ekim yapılacak alanın açıklığına ve boyutuna göre ve ekilecek kök sayısına bağlı olarak 6-8 saat sürebilir.
Ekilen saçlar ne zaman çıkar?
Saç ekimi işleminden sonraki ilk 3 ay içerisinde ekilen köklerin alışma sürecinden dolayı hepsinin dökülmesi beklenir. Bu normal bir süreçtir. Operasyondan sonraki 6. ay tamamlandığında, ekilen köklerin ortalama %60’ı çıkmış olur. Operasyondan 1 yıl sonra nihai sonuç görülür.
Saç dökülmesinin sebepleri
Saç dökülmesinin kalıtsal özellikler, stres, yeme bozuklukları, kullanılan ilaç/ilaçlar, sağlık sorunları, hormonel değişiklikler gibi pek çok sebebi olabilir. Saç dökülmesinin sebebi ne olursa olsun, dökülen saçları geri kazanmanın en kalıcı ve kesin yolu saç ekimidir. Kullanılan bazı takviyeler, ilaçlar ve farklı yöntemler saç dökülmesini azaltsa da tamamen durduramaz ve dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlayamaz.
Saç ekiminden sonra şok dökülme
Saç ekimi sonrasında ekilen saç folikullerinin yeni yerine alışma sürecinde 1 ile 3 ay arasında dökülme görülür. Bu süreç gayet normal bir süreçtir. Şok dökülme dediğimiz bu süreç tamamlandıktan sonra tekrardan çıkmaya başlar endişe edilecek bir şey yoktur.
Kadınlara saç ekimi yapılır mı?
Saç ekiminde cinsiyet ayrımı yapılmaz Kadın yada Erkeklerde saç ekimi gerçekleştirmek için uygun açıklık olduğu takdirde kişinin işleme engel olacak herhangi bir rahatsızlığı bulunmuyor ise talebi doğrultusunda saç ekimi yapılabilir.
Saç ekimi işlemi gelişimini tamamlamış genel sağlık durumu yerinde olan, ekilecek greft sayısı ve donör bölgesi yeterli olan herkes cinsiyet fark etmeksizin saç ekimi yaptırabilir.
Saç ekimi kimlere uygulanamaz?
Saç ekimi yaptırmak isteyen kişilerin operasyona uygun olup olmamaları öncelik ile sağlık durumu göz önüne alınarak karar verilir.
Tansiyon hastalarına saç ekimi yapılabilir mi?
Tansiyon yükselmesi başka komplikasyonlara sebebiyet verebilir ve kişi hayati tehlike altına girebilir o nedenle yüksek tansiyon hastalarına saç ekimi işlemi yapılmasını doktorlar tavsiye etmez.
Saç ekiminden ne kadar sonra cinsel faaliyetlerde bulunulabilir?
Saç ekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli konular vardır ve bunlara harfiyen uymak saç ekimi sonuçlarınızı olumlu etkileyecektir. Saç ekiminden yaklaşık 3 gün sonra kişi normal hayatına tekrar dönebilir ancak bazı kurallar bir müddet daha onunla gitmek zorundadır. Örneğin bu süretçe ağır fiziksel hareketler yasaklanmıştır. Buna spor başta olmak üzere cinsellikte dahildir. Bunun için saç ekiminin yapıldığı bir kişinin 2 hafta boyunca cinsel ilişkiden uzak durması gerekir.