
Kadınlarda en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Bu hastalığı atlatan kadınlarda, memeden tümörlü dokunun alınması ya da kimi zaman memenin tamamının alınması gerekebilir. Bu durum bazı travmatik sonuçları ortaya çıkarabilir. Kişiler kendilerini eksik hissedebilir ya da yeteri kadar kadınsı görünmediklerini düşünebilirler. Meme kanseri nedeniyle memenin bir kısmının ya da tamamının alınmasına masteknomi ismi verilir.
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatları masteknomi ameliyatları sırasında da yapılabilir ve kişilerin meme kaybının etkilerini atlatabilmeleri için faydalı olabilir.
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı nasıl yapılır?
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı farklı tekniklerle yapılabilir. En çok tercih edilen yöntem masteknomi ameliyatı ile birlikte uygulanan deri genişletilmesi yöntemidir. Bu, birden fazla aşamada gerçekleştirilen bir ameliyattır. Bu uygulama için, meme alındıktan sonra meme derisinin altına deriyi genişleten bir protez konulur. Deri altına konulan bu proteze ameliyattan sonra doktor tarafından tuzlu su enjekte edilir. Bu süreç haftalarca sürebilir ve deri istenildiği kadar büyüyene kadar bu işlem devam eder. Deri istenildiği kadar genişledikten sonra, ikinci bir ameliyatla protez çıkarılır ve yerine kalıcı protez konulur. Flep rekonstrüksiyonu yönteminde ise vücudun farklı bölgelerinden alınan dokuyla meme yeniden yapılır. Bazen bu dokunun altına protez konması gerekebilir. Bu da birden fazla aşaması olan bir ameliyattır. Deri genişletilmesi yöntemine göre iyileşme süreci uzun ve ameliyat izi daha fazladır. Flep rekonstrüksiyonunun avantajı memelere doğal bir görünüm vermesidir.
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı kimler için uygundur?
Kanser dokusunun tamamen kaybolduğu hastalar ameliyat için daha uygun olsa da, Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı göğsü alınan tüm hastalara uygulanabilen bir yöntemdir.
Ameliyat sonrası beklentiler nasıl olmalıdır?
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatıyla, kişilerin hem görünümlerinde hem de sosyal hayatlarında önemli değişiklikler olur. ABD’de yapılan bir araştırma meme rekonstrüksiyonu geçirmiş hastaların %98’inin aynı sorunla karşılaştıklarında yine aynı ameliyatı olmayı tercih edeceklerini saptamıştır. Yeni yapılan meme dokusu, ameliyat sonrasında diğeri ile karşılaştırıldığında tamamen aynı şekil ve özelliklerde olmasa de bu küçük farklılıklar ancak kişinin kendisi tarafından algılanacaktır. Ameliyatın amacı mümkün olduğunca benzer bir sonuca ulaşmaktır.
Meme rekonstrüksiyonu sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı hastane koşullarında ve genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Süresi kullanılan tekniğe göre değişiklik gösterir. Meme protezi kullanılan uygulamalar 1-2 saat sürebilir ve hastanede yatış süresi 1-3 gündür. Hastanın kendi dokusunun kullanıldığı uygulamalar ise 4-10 saat arası sürebilir ve hastanede yatış süresi 4-7 gündür. Operasyon sırasında, sıvı ve kan birikimini engellemek için yerleştirilen drenler 1-4 gün arasında çıkartılır. Silikon protez kullanılan durumda, sosyal/iş hayatına dönüş birkaç gün içinde gerçekleşirken, hastanın kendi dokusu kullanıldığında 1 haftayı bulabilir. Hastalar ameliyat sonrasında 4-8 hafta süreyle ağır yükler kaldırmaktan, cinsel ilişki, araba kullanma gibi aktivitelerden uzak durmalıdır. Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı sonrası oluşacak morluk, şişlik ve ağrılar her geçen gün azalır ve bir süre sonra yok olur. Egzersiz ve hareketlere ne zaman başlayacağınızı cerrahınız size tavsiye edecektir. Genel kural olarak, 3-6 hafta boyunca cinsel ilişkiden ve ağır egzersizlerden kaçınmak önemlidir.
Meme rekonstrüksiyonu sonrasında başka ameliyatlara ihtiyaç duyulur mu?
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatları birkaç farklı seansta tamamlanan ameliyatlardır. Meme rekonstrüksiyonu ameliyatının ardından, flep revizyonu, meme dokusunu dikleştirme, meme küçültme, silikon protez yerleştirme gibi ameliyatlar da planlanabilir.