
Burun ameliyatları ülkemizde estetik ameliyatlar arasında en fazla tercih edilen ameliyatlardan biridir ve estetik hem de fonksiyonel amaçlarla yapılır. Ameliyat için burun deformitelerinin düzeltilmesi, buruna doğal estetik bir görünüm kazandırılması ve nefes alma problemlerinin çözülmesi gibi farklı amaçlar belirlenebilir. Estetik amaçlarla yapılan ameliyat sırasında, nefes alma problemlerinin de ortadan kaldırılmasını amaçlayan ameliyatlar Fonksiyonel Burun Estetiği ameliyatı olarak adlandırılır. Kazalar, darbe, yaralanmalar sonucu oluşan burun eğrilikleri, kırıklar, çatlaklar ve şekil bozuklukları da burun estetiği operasyonları ile giderilebilir.
Burun estetiği ameliyatına nasıl karar verilir?
Burun estetiği, burnunun görünümünden memnun olmayan kişilere veya kaza ve çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşan hasarların onarımı için uygulanabilir. Bu yüzden estetik burun ameliyatının ilk adımı hastanın doktor tarafından muayene edilmesi, şikayetini ve isteğini doktora aktarması ve burundaki problemlerin doktor tarafından saptanmasıdır. Ancak muayenenin ardından burun için nasıl bir estetik iyileştirme yapılabileceğine karar verilebilir. Hastanın yüz tipi, kilosu, yüz hatları, göz ve çene mesafesi de nasıl bir burun yapısının daha uygun olacağı konusunda önem taşır. Kişinin yüz tipine uygun burun tipi özel yazılımlar sayesinde bilgisayar ekranında görüntülenir ve nihai karar verilir.
Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?
Burun estetiği ameliyatları açık ve kapalı olmak üzere iki farklı yöntemle yapılır. Açık ameliyat tekniği cerrahın uygulamayı görerek yapmasına imkân tanıdığı için burnun orta kıkırdağına müdahale edilmesini kolaylaştırır. Bu nedenle daha fazla tercih edilmektedir. Seçilen teknik ne olursa olsun, burun estetiği ameliyatında sadece ameliyat öncesinde muayenede kararlaştırılan değişiklikler yapılır. Burun estetiği ameliyatlarında, kemerli kemiklerin düzeltilmesi, burun ucunun yukarı kaldırılması, gerekirse enjeksiyon yapılarak hacim kazandırılması, burun ucu uzunsa törpülenmesi, burun içi öğelerin düzeltilmesi, burun sırtı eğri ise kıkırdakların revize edilmesi, orantısızlıkların düzeltilmesi, en çok tercih edilen uygulamalardır. Karar verilen iyileştirmelerin tümü yapıldıktan sonra kesiler kapatılır ve operasyon sona erer.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında neler yapılır?
Burun estetiği ameliyatının sonrası neredeyse ameliyat aşaması kadar önemlidir. Bu nedenle hastanın ilk önceliği sabırlı olmak ve burun iyileşene kadar burun bölgesini dikkatle korumak olmalıdır. Burun pansumanı düzenli olarak yaptırılmalı, ağrı kesici, iltihap, ödem önleyici, nefes açıcı gibi ilaçlar doktor tarafından verildiği biçimde ve aksatılmadan kullanılmalı,bir süre spor yapılmamalı. Yüz üstü yatılmamalıdır.
Burun estetiği ameliyatı kimler için uygundur?
Burun estetiği ameliyatı, genel anestezi almasına bir engel olmayan, sağlık durumunda bir değişim, olumsuzluk yaşamayan herkese yapılabilir. Hastanın ameliyat için kesin olarak uygun olduğu muayene sırasında tespit edilir.
Burun estetiği ameliyatının sonuçları kalıcı mıdır?
Eğer istenirse, burun estetiği ameliyatının ardından, dokular kendini yeniledikten sonra revize etme operasyonları yapılabilir ama yapılan burun estetiği ameliyatlarının sonuçları kalıcıdır.
Burun estetiği ameliyatları ne kadar sürer?
Burun estetiği ameliyatları genelde 1-2 saat sürmektedir.
Hasta sosyal/çalışma hayatına ne zaman döner?
Burun estetiği ameliyatlarında hastalar, genellikle aynı gün veya ertesi gün taburcu edilirler. Ameliyat sonrasında ağrı kesici ilaçlarla giderilebilecek hafif ağrılar olabilir. Gerekli ise burna birkaç gün tampon konur. Göz çevresinde ise çok belirgin ödem ve morluk olması beklenmez. Bu tip morarmalar ortaya çıksa dahi, ameliyattan sonraki günlerde azalır ve 1-2 hafta içinde tamamen kaybolurlar. Ameliyattan sonra burunda oluşan şişlik, yavaş bir şekilde geriler. Sigara kullananların şişliklerinin daha yavaş gerilediği bilinmektedir. Bu durum iyileşme ve nefes alma sorunlarını daha çok ortaya çıkabileceği için ameliyat öncesinde ve sonrasında sigara içilmesi önerilmez. Başı hafifçe yukarıda tutarak yatmak ve gözlere soğuk kompres uygulamak morarma ve şişmeyi azaltması açısından önerilir. Burun alçısı ortalama bir hafta içinde doktor tarafından çıkartılır. Farklı hastalarda alçının daha uzun tutulduğu durumlar da olabilir.